Energideklarationen

Energideklarationens symboler A till G

Genom att riksdagen lagstiftade om energideklaration 2006 har man nu ett verktyg föra att fastighetsägarna har grundläggande koll på byggnadernas energianvändning.

>>Boverkets sida om energideklarationen<<

Energideklarationen ger dig alltså information om byggnadens energianvändning. För flerbostadshus och lokaler ska det alltid finnas en giltig energideklaration och för enfamiljshus ska det finnas en giltig energideklaration vid försäljning. För dig som letar bostad är alltså energideklarationen ett praktiskt verktyg för att bedöma husets energianvändning, med hjälp av deklarationen är det lätt att jämföra olika hus med varandra. Detta oavsett om du är på jakt efter en bostadsrätt eller en villa.

En energideklaration är giltig i 10 år och det betyder att det nu är dags för många att göra om sina deklarationer. För dig som inte hyr ut någon del av ditt hus, d.v.s alla vanliga villaägare, så gäller dock bara kravet att det finns en giltig energideklaration vid försäljning.

Det är Boverket som är den myndighet som har ansvar för energideklarationer. På deras hemsida går det att läsa mycket mer om energideklarationen. Där kan du exempelvis läsa vad som gäller om du bygger nytt, om du vill söka efter en experter som gör deklarationerna eller söka genomförda energideklarationer på valfritt hus.

Vi energi- och klimatrådgivare får inte utföra energideklarationer, de som genomför energideklarationen är certifierade energiexperter. Däremot kan vi gärna hjälpa till med att tolka energideklarationer.

På Boverkets hemsida finns en sökfunktion där man kan hitta landets alla certifierade experter, >>här<<.