Spara tusenlappar – håll koll på lufttrycket!

Har du koll på lufttrycket i dina bildäck? Att köra runt med för lite luft i däcken påverkar både din plånbok och miljön negativt på två sätt.

Teckning av däck med punktering

1: Din bil förbrukar mer bränsle. Rätt däcktryck kan minska bränsleförbrukningen med 3-5%. Dessutom finns det flera sätt att spara bränsle när man kör. Ta av takboxen när du inte behöver den, motorbromsa istället för att koppla ur, kör inte på tomgång, håll jämnt gaspådrag i motlut. Och framför allt, håll hastighetsbegränsningarna. Har du möjlighet att gå en kurs i eco-driving så kan du få fler råd där.

2: Dina däck slits ut fortare. Enligt Trafikverket slits dina däck dubbelt så fort om du bara har 70% av rekommenderat lufttryck. Rätt tryck för just din bil och dina däck finner du troligen på insidan av tanklocksluckan, på stolpen mellan fram- och bakdörr eller i instruktionsboken.  Upp till 10-15 % övertryck går bra utan att köregenskaperna försämras.

Läs mer på trafikverkets hemsida

 

Det finns alltså en anledning varför nyare bilar har system som kontrollerar däcktrycket fortlöpande – klimatpåverkan och driftekonomi. Dessutom förbättrar man bilens köregenskaper. Kom även ihåg bilens reservdäck!

Det finns möjlighet att både kontrollera däcktryck och justera det på de flesta mackar. Det kan vara tio väl investerade minuter. Rekommendationen är att kontrollera däcktrycket en gång i månaden. Däcktryck avser kalla däck, så se till att göra det när däcken är ganska kalla. Det innebär när bilen rullat kortare än tre kilometer.

I sommar kommer energi- och klimatrådgivare i hela Sverige att informera bilister om det här. Du kanske ser oss på rastplatsen, vid bensinmacken eller kanske vid biltvätten? Om du inte redan gjort det då, kom till oss så hjälper vi dig att kolla ditt lufttryck!