Elda på rätt sätt

Broschyren Elda Rätt utgiven av NaturvårdsverketVedeldning är en konst. Att elda med ved och pellets är ett klimatsmart alternativ för småskalig uppvärmning om det sker på rätt sätt och med effektiv utrustning.

Men vid dålig förbränning av ved och pellets bildas många oförbrända föroreningar såsom kolväten och sot som har negativa effekter på
både klimatet och människors hälsa. Därför är det viktigt att lära sig att använda bränslet och elda sin panna eller kamin så att förbränningsprocessen blir effektiv och utsläppen minimeras.

Broschyren Elda rätt

Fortsätt läsa

Drickakylar – en bortglömd energitjuv

I butikerna finns ofta uppställda drickakylar, där dricka eller öl exponeras, belysta kylar. Dryckerna behöver oftast inte kylas av livsmedelsskäl, men dryckerna säljs ofta kylda.

Som del i ett nationellt projekt från Energimyndigheten har vi besökt ett antal butiker i Hälsingland, och mätt energibehov för vanliga drickakylar. Vi har tittat på möjligheterna till minskat energibehov och besparingar.

Fortsätt läsa