Energi- och klimatrådgivningen bjuder på tre spännande webbinarier

Under Europeiska trafikantveckan bjuder vi på webbinarier för dig som vill veta mer om hur elbilar fungerar, vilka alternativa drivmedel till bensin och diesel som finns eller hur du ersätter bilen med cykel.

16 september – Cykeln som alternativ till bilen
Du får en presentation om olika cykeltyper, ex elcyklar och lastcyklar. Du får även höra på exempel hur man kan klara sig i vardagen utan bil och hur du kan ersätta bilen med en cykel.

17 september – Elbil – funkar det?
Intresset för elbilen fortsätter öka och frågorna är många. Är elbilen verkligen bra för miljön? Hur långt kan jag åka när det är kallt ute? Vilka elbilar finns det på marknaden? Vart kan jag ladda min elbil och hur bra funkar det i praktiken? Svaret på dessa frågor får du under webbinariet som görs tillsammans med experter från Högskolan i Gävle.

22 september – Drivmedel – vad finns för alternativ till bensin och diesel?
Vad finns det för alternativ till bensin och diesel och hur funkar det? Vi guidar dig bland fossilfria bränslen. Hur de fungerar och vart man kan tanka. Webbinariet genomförs i samarbete med experter från Högskolan i Gävle.

Alla webbinarier är mellan 18.30-19.30

Anmäl dig senast den 22/9 kl.12.00. Du får en länk via mail senast några timmar innan webbinariet startar. Anmälningslänken till alla tre webbinarier hittar du HÄR. Har du frågor och funderingar är du alltid välkommen att kontakta din lokala energi- och klimatrådgivare – Våra kontaktuppgifter hittar du under fliken Kontakter.

Renovera klimatsmart

Informationscentrum för hållbart byggande har tagit fram informationsfilmer för dig som ska renovera men vill göra det lite mer klimatsmart. I filmerna får vi följa med programledaren Isabelle McAllister där hon tipsar om hur man kan renovera köket, måla om, bygga altan och lägga om taket mer klimatsmart.

Ni hittar filmerna på ichb.se/klimatsmart.

Färdigställandetiden förlängs för solcellsstödet

Regeringen har beslutat att skjuta fram slutförandedatumet för solcellsstöd till den 30 juni 2021. Regeringen har också beslutat om ett ansökningsstopp den 7 juli 2020.

Covid-19-pandemin har gjort att många planerade installationer av solceller och energilager har försenats. Privatpersoner eller företag som ansökt om solcells- eller energilagerstöd riskerar att inte bli färdiga med installationerna innan årsskiftet, vilket är ett krav för att erhålla stöd.

Regeringen har därför beslutat om en förordningsändring, som innebär att det datum då installationerna ska vara slutförda flyttas fram sex månader; från 31 december 2020 till 30 juni 2021.

Samtidigt införs ett ansökningsstopp för solcellsstödet den 7 juli 2020.
Investeringsstödet för solceller och stödet för energilager kommer enligt ett förslag som regeringen remitterat att ersättas med ett skatteavdrag från 2021. Läs mer om förslaget här: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/05/forslag-om-gront-avdrag-pa-remiss/

Delta i Cykelfrämjandets Cyklistvelometer

Cyklistvelometern är en nationell granskning och jämförelse av hur cyklister upplever kommunen de cyklar mest i utifrån ett cykelperspektiv. Undersökningen är baserad på en självrekryterad webbenkät för privatpersoner och genomförs vartannat år.

Årets enkät är öppen 27 maj till 31 augusti 2020. Resultatet presenteras 8 oktober.

Du hittar en länk till enkäten via den här länken: https://cykelframjandet.se/cyklistvelometern/

Material från webinarium om solel med Lars Andrén

Nedan hittar ni länken med det material som Lars Andrén visade under webinariet om solel den 30 maj 2020.

Material webinarium solel 30/5-20

Webbinarium för dig som planerar att investera i solceller

Solenergiexperten Lars Andrén håller en webbaserad föreläsning för dig som har för avsikt att skaffa solceller. Missa inte detta unika tillfälle att få ta del av praktiska tips och råd samt möjlighet att ställa frågor till en av Sveriges mest anlitade solelsföreläsare.

Energi- och klimatrådgivningen i Gävleborg arbetar med att förmedla opartisk och kostnadsfri rådgivning till hushåll, företag och lokala organisationer. Onsdagen den 13 maj kl. 18:30-19:30 arrangerar vi en digital solcellsföreläsning för dig som vill veta mer. Lars Andrén berättar om, och svarar på frågor kring, följande: 

  • Vad är viktigt att tänka på vid offertförfrågan?
  • Dimensionering av anläggning, bidrag och försäljning av el – Hur får jag kalkylen att gå ihop?
  • Är det lönsamt att investera i batterilager och vilka alternativ finns det?
  • Integrerade solcellstak, hur fungerar det?
  • Vad är viktigt att tänka på vid montering på näringsbyggnad kontra privat bostad?

Anmäl dig senast 11/5 så skickar vi dig en länk till föreläsningen. Anmälningslänken hittar du här. Har du frågor och funderingar är du alltid välkommen att kontakta din lokala energi- och klimatrådgivare – Våra kontaktuppgifter hittar du under fliken Kontakter.

Antalet nätanslutna solcellsanläggningar ökar i Gävleborgs län

Antalet nätanslutna solcellsanläggningar har ökat totalt i Sverige och även så i Gävleborgs län. Det har kommit upp nya anläggningar i alla kommuner och den totala installerade effekten för Gävleborgs län är 10,56 MW år 2019, vilket är en fördubbling sen året innan.

Earth Hour 28 mars 2020

Nu kan små och medelstora företag åter söka stöd för energikartläggning

Stödet för energikartläggning från Energimyndigheten är tillbaka. Mellan den 2 mars och 30 april 2020 kan små och medelstora företag åter söka stödet.

Du kan läsa mer om stödet och hur du gör en anmälan på https://www.energimyndigheten.se/utlysningar/energikartlaggningsstod-till-sma-och-medelstora-foretag/

Har du en solcellsanläggning?

Energi- och klimatrådgivningen söker dig som har en solcellsanläggning och gärna vill visa upp den för andra solcellsintresserade grannar och kommuninvånare. Preliminärt kommer Solsafari att äga rum den 6 september i stora delar av Sverige. Syftet med Solsafarin är att sprida kunskap, bidra till erfarenhetsutbyte och få flera att vilja investera i solceller. Det enda som förväntas av dig som utställare av en solcellsanläggning är att du är hemma och har möjlighet att svara på frågor från besökare. Energi- och klimatrådgivarna i Gävleborg kommer att välja ut ett antal anläggningar i våra kommuner – men vi vill gärna ha in förslag på anläggningar. Tipsa oss oavsett om Er eller Era bekantas anläggningar är på ett tak eller markstativ, på en villa, lantbruksfastighet, bostadsrättsförening eller annan byggnad.

Hör av dig till din lokala energi- och klimatrådgivare för mer information och för att tipsa om solcellsanläggningar. Kontaktuppgifter hittar du här.