Antalet nätanslutna solcellsanläggningar ökar i Gävleborgs län

Antalet nätanslutna solcellsanläggningar har ökat totalt i Sverige och även så i Gävleborgs län. Det har kommit upp nya anläggningar i alla kommuner och den totala installerade effekten för Gävleborgs län är 10,56 MW år 2019, vilket är en fördubbling sen året innan.

Earth Hour 28 mars 2020

Nu kan små och medelstora företag åter söka stöd för energikartläggning

Stödet för energikartläggning från Energimyndigheten är tillbaka. Mellan den 2 mars och 30 april 2020 kan små och medelstora företag åter söka stödet.

Du kan läsa mer om stödet och hur du gör en anmälan på https://www.energimyndigheten.se/utlysningar/energikartlaggningsstod-till-sma-och-medelstora-foretag/

Har du en solcellsanläggning?

Energi- och klimatrådgivningen söker dig som har en solcellsanläggning och gärna vill visa upp den för andra solcellsintresserade grannar och kommuninvånare. Söndagen den 17 maj kommer Solsafari att äga rum i stora delar av Sverige. Syftet med Solsafarin är att sprida kunskap, bidra till erfarenhetsutbyte och få flera att vilja investera i solceller. Det enda som förväntas av dig som utställare av en solcellsanläggning är att du är hemma och har möjlighet att svara på frågor från besökare. Energi- och klimatrådgivarna i Gävleborg kommer att välja ut ett antal anläggningar i våra kommuner – men vi vill gärna ha in förslag på anläggningar. Tipsa oss oavsett om Er eller Era bekantas anläggningar är på ett tak eller markstativ, på en villa, lantbruksfastighet, bostadsrättsförening eller annan byggnad.

Hör av dig till din lokala energi- och klimatrådgivare för mer information och för att tipsa om solcellsanläggningar. Kontaktuppgifter hittar du här.

Klimatsmart mat signerat Peter Brolin

Nobelkocken Peter Brolin tipsar om klimatsmart mat. Här nedan följer receptet på nobelförrätten från 2017 som kanske passar bra till nyår.

Pressad och torkad jordärtskocka, serveras med kålrabbiblommor smaksatta med ingefära samt mildrostad kålbuljong.

Jordärtskocksterrin

1 kg skalad skocka ca 4 kg med skal
1l mjölk
1/2l grädde
10 g agar per liter vätska
2 st citroner, skal

Koka skockan, mjölk, grädde i kastrull med salt. Sila vätskan och mät upp hur mycket det blir. Koka upp 1,5 liter vätska med agar. Blanda med skocka, smaka av med citron och salt. Häll i plastat oljat bleck och låt stelna över natten. Skär i 3×2 cm kuber

Blond jordärtskockakräm

1 kg skocka skalad, ca 1,5 med skal
5 dl grädde
5 dl mjölk
200 g smör
salt

Koka mjuk i gräddmjölken, sila bort vätskan och mixa slät med smör och lite av gräddmjölken. Smaka av med salt, kyl ned, vispa upp och häll i spritspåse.

Rostad spetskålsbuljong med tapioka ca 3 kg

1 kg spetskål
1 l vatten
50g ingefära färsk
1 dl soja glutenfri
½  dl mörk sirap
20 g salt
100 g tapioka på 1 l vätska

Dela kålen och rosta den i ugnen med lite olja på 175 grader tills den får färg och blir mjuk. Slå på vatten och rosta vidare ca 20 minuter. Sila pressa ur all vätska. Koka upp med ingefäran, smaka upp med sirap och salt. Sila och kyl ned. Koka upp 400 g tapioka i mycket vatten ca 7 minuter. Läg över i 3 liter silad kålbuljong. Låt stå och svälla över natten. Klart.

Brödflarn

Skiva, stansa 11 cm och 4 cm i mitten salta lätt och spreja med olja. Baka på 160 grader på bakplåt med silipatmatta över. Ca 15 min.

Purjolöksolja

200 g purjolök det gröna
200 g babyspenat
1 l olja
salt

Mixa slät till 70 grader minst med mycket salt. Sila genom kaffefilter. Frys och tina innan servering

Färskostkräm

400 g avhängd yoghurt
½ dl Lime
50 g hackad gari (inlagd ingefära)

Blanda ordentligt. Lägg över i spritspåse.

Picklad kålrabbi 400g st ca 10 cm i diameter

Skiva på mandolin. Stansa 7 cm stans, koka upp 1-2-3 och lägg i kålrabbin. Kyl ned och låt stå övernatten. Torka dem ordentligt innan du fyller med färskostkrämen och gör knytet.

Skockachips.

Skiva och fritera på 150 grader tills gyllenbrun. Smaka av med salt.

Solcellsguide – från idé till färdig anläggning

Energimyndigheten har tagit fram en guide för dig som vill installera solceller. Guiden består av en checklista med ett antal punkter som man bör göra innan, under och efter installation av solcellerna. Guiden hittar du här . Vill du få ännu mer information kring installation av solceller: gå in på solelportalen eller kontakta din lokala energi- och klimatrådgivare.

Spara el och pengar med rätt julbelysning

Inför jul har energimyndigheten kommit med tio goda råd för advents- och julbelysning om man vill spara el och pengar. Några tips följer nedan:

  1. När du köper ny advents- och julbelysning, se till att den har LED-lampor som original.
  2. Kopplar du en enstaka ljusslinga eller dekoration till en timer? Kolla hur mycket el timern drar. Den kan öka energianvändningen då även timern drar el.
  3. Känn på transformatorn (den svarta eller vita klumpen på sladden). Är den varm drar produkten mer el än om den är sval. Det är viktigt att använda rätt transformator till rätt ljusslinga.
  4. Det finns advents- och julbelysning med varmt (rött) sken och kallt (blått) sken. Välj det ljus du gillar bäst. Upp till 2 700 Kelvin räknas som varmt ljus.

För fler tips besök energimyndighetens hemsida.

Hitta närmaste elbilsladdare

Här följer tips på två sidor där du enkelt kan hitta till närmaste elbilsladdare.

www.uppladdning.nu där du enkelt kan söka upp en laddstation på en karta.
www.laddinfra.se som länkar till flertalet olika tjänster och appar som visar var laddstationer finns runt om i landet.

Kvällsföreläsning – Bästa värmen för mitt hus

Villaägarna i Hudiksvall och Nordanstig tillsammans med energi – och klimatrådgivarna i Gävleborg bjuder in till en kvällsföreläsning om hur du värmer dig och ditt hus på bästa sätt.

När: 22/10 kl.18.30
Var: Kulturhuset Glada Hudik, Café Agnes
Maila eventuella frågor till energiradgivning@hudiksvall.se

Ny guide ska hjälpa husägare spara pengar och miljö

Energimyndigheten lanserar en ny webbguide som ska hjälpa husägare vid renoveringar. Guiden tipsar om åtgärder som minskar energiåtgången och dess klimatpåverkan, förbättrar inomhusmiljön, spara pengar och tar hänsyn till kulturvärden.

Husguiden hittar du via energimyndighetens hemsida eller vi länken minhusguide.se