Färdigställandetiden förlängs för solcellsstödet

Regeringen har beslutat att skjuta fram slutförandedatumet för solcellsstöd till den 30 juni 2021. Regeringen har också beslutat om ett ansökningsstopp den 7 juli 2020.

Covid-19-pandemin har gjort att många planerade installationer av solceller och energilager har försenats. Privatpersoner eller företag som ansökt om solcells- eller energilagerstöd riskerar att inte bli färdiga med installationerna innan årsskiftet, vilket är ett krav för att erhålla stöd.

Regeringen har därför beslutat om en förordningsändring, som innebär att det datum då installationerna ska vara slutförda flyttas fram sex månader; från 31 december 2020 till 30 juni 2021.

Samtidigt införs ett ansökningsstopp för solcellsstödet den 7 juli 2020.
Investeringsstödet för solceller och stödet för energilager kommer enligt ett förslag som regeringen remitterat att ersättas med ett skatteavdrag från 2021. Läs mer om förslaget här: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/05/forslag-om-gront-avdrag-pa-remiss/

Delta i Cykelfrämjandets Cyklistvelometer

Cyklistvelometern är en nationell granskning och jämförelse av hur cyklister upplever kommunen de cyklar mest i utifrån ett cykelperspektiv. Undersökningen är baserad på en självrekryterad webbenkät för privatpersoner och genomförs vartannat år.

Årets enkät är öppen 27 maj till 31 augusti 2020. Resultatet presenteras 8 oktober.

Du hittar en länk till enkäten via den här länken: https://cykelframjandet.se/cyklistvelometern/

Material från webinarium om solel med Lars Andrén

Nedan hittar ni länken med det material som Lars Andrén visade under webinariet om solel den 30 maj 2020.

Material webinarium solel 30/5-20

Webbinarium för dig som planerar att investera i solceller

Solenergiexperten Lars Andrén håller en webbaserad föreläsning för dig som har för avsikt att skaffa solceller. Missa inte detta unika tillfälle att få ta del av praktiska tips och råd samt möjlighet att ställa frågor till en av Sveriges mest anlitade solelsföreläsare.

Energi- och klimatrådgivningen i Gävleborg arbetar med att förmedla opartisk och kostnadsfri rådgivning till hushåll, företag och lokala organisationer. Onsdagen den 13 maj kl. 18:30-19:30 arrangerar vi en digital solcellsföreläsning för dig som vill veta mer. Lars Andrén berättar om, och svarar på frågor kring, följande: 

  • Vad är viktigt att tänka på vid offertförfrågan?
  • Dimensionering av anläggning, bidrag och försäljning av el – Hur får jag kalkylen att gå ihop?
  • Är det lönsamt att investera i batterilager och vilka alternativ finns det?
  • Integrerade solcellstak, hur fungerar det?
  • Vad är viktigt att tänka på vid montering på näringsbyggnad kontra privat bostad?

Anmäl dig senast 11/5 så skickar vi dig en länk till föreläsningen. Anmälningslänken hittar du här. Har du frågor och funderingar är du alltid välkommen att kontakta din lokala energi- och klimatrådgivare – Våra kontaktuppgifter hittar du under fliken Kontakter.

Antalet nätanslutna solcellsanläggningar ökar i Gävleborgs län

Antalet nätanslutna solcellsanläggningar har ökat totalt i Sverige och även så i Gävleborgs län. Det har kommit upp nya anläggningar i alla kommuner och den totala installerade effekten för Gävleborgs län är 10,56 MW år 2019, vilket är en fördubbling sen året innan.

Earth Hour 28 mars 2020

Nu kan små och medelstora företag åter söka stöd för energikartläggning

Stödet för energikartläggning från Energimyndigheten är tillbaka. Mellan den 2 mars och 30 april 2020 kan små och medelstora företag åter söka stödet.

Du kan läsa mer om stödet och hur du gör en anmälan på https://www.energimyndigheten.se/utlysningar/energikartlaggningsstod-till-sma-och-medelstora-foretag/

Har du en solcellsanläggning?

Energi- och klimatrådgivningen söker dig som har en solcellsanläggning och gärna vill visa upp den för andra solcellsintresserade grannar och kommuninvånare. Preliminärt kommer Solsafari att äga rum den 6 september i stora delar av Sverige. Syftet med Solsafarin är att sprida kunskap, bidra till erfarenhetsutbyte och få flera att vilja investera i solceller. Det enda som förväntas av dig som utställare av en solcellsanläggning är att du är hemma och har möjlighet att svara på frågor från besökare. Energi- och klimatrådgivarna i Gävleborg kommer att välja ut ett antal anläggningar i våra kommuner – men vi vill gärna ha in förslag på anläggningar. Tipsa oss oavsett om Er eller Era bekantas anläggningar är på ett tak eller markstativ, på en villa, lantbruksfastighet, bostadsrättsförening eller annan byggnad.

Hör av dig till din lokala energi- och klimatrådgivare för mer information och för att tipsa om solcellsanläggningar. Kontaktuppgifter hittar du här.

Klimatsmart mat signerat Peter Brolin

Nobelkocken Peter Brolin tipsar om klimatsmart mat. Här nedan följer receptet på nobelförrätten från 2017 som kanske passar bra till nyår.

Pressad och torkad jordärtskocka, serveras med kålrabbiblommor smaksatta med ingefära samt mildrostad kålbuljong.

Jordärtskocksterrin

1 kg skalad skocka ca 4 kg med skal
1l mjölk
1/2l grädde
10 g agar per liter vätska
2 st citroner, skal

Koka skockan, mjölk, grädde i kastrull med salt. Sila vätskan och mät upp hur mycket det blir. Koka upp 1,5 liter vätska med agar. Blanda med skocka, smaka av med citron och salt. Häll i plastat oljat bleck och låt stelna över natten. Skär i 3×2 cm kuber

Blond jordärtskockakräm

1 kg skocka skalad, ca 1,5 med skal
5 dl grädde
5 dl mjölk
200 g smör
salt

Koka mjuk i gräddmjölken, sila bort vätskan och mixa slät med smör och lite av gräddmjölken. Smaka av med salt, kyl ned, vispa upp och häll i spritspåse.

Rostad spetskålsbuljong med tapioka ca 3 kg

1 kg spetskål
1 l vatten
50g ingefära färsk
1 dl soja glutenfri
½  dl mörk sirap
20 g salt
100 g tapioka på 1 l vätska

Dela kålen och rosta den i ugnen med lite olja på 175 grader tills den får färg och blir mjuk. Slå på vatten och rosta vidare ca 20 minuter. Sila pressa ur all vätska. Koka upp med ingefäran, smaka upp med sirap och salt. Sila och kyl ned. Koka upp 400 g tapioka i mycket vatten ca 7 minuter. Läg över i 3 liter silad kålbuljong. Låt stå och svälla över natten. Klart.

Brödflarn

Skiva, stansa 11 cm och 4 cm i mitten salta lätt och spreja med olja. Baka på 160 grader på bakplåt med silipatmatta över. Ca 15 min.

Purjolöksolja

200 g purjolök det gröna
200 g babyspenat
1 l olja
salt

Mixa slät till 70 grader minst med mycket salt. Sila genom kaffefilter. Frys och tina innan servering

Färskostkräm

400 g avhängd yoghurt
½ dl Lime
50 g hackad gari (inlagd ingefära)

Blanda ordentligt. Lägg över i spritspåse.

Picklad kålrabbi 400g st ca 10 cm i diameter

Skiva på mandolin. Stansa 7 cm stans, koka upp 1-2-3 och lägg i kålrabbin. Kyl ned och låt stå övernatten. Torka dem ordentligt innan du fyller med färskostkrämen och gör knytet.

Skockachips.

Skiva och fritera på 150 grader tills gyllenbrun. Smaka av med salt.

Solcellsguide – från idé till färdig anläggning

Energimyndigheten har tagit fram en guide för dig som vill installera solceller. Guiden består av en checklista med ett antal punkter som man bör göra innan, under och efter installation av solcellerna. Guiden hittar du här . Vill du få ännu mer information kring installation av solceller: gå in på solelportalen eller kontakta din lokala energi- och klimatrådgivare.